vrijdag 18 mei 2007

Larry Ellison viert dertig jaar Oracle

Dertig jaar na de oprichting van Oracle denkt Larry Ellison nog lang niet aan stoppen. Niet als zeiler, nog minder als ceo van Oracle.

Zo blijft hij uiterst competitief in de concurrentie met andere bedrijven - "hoe kan je gefocust blijven als je niet met iemand wedijvert?" - en zoekt hij de nodige groei hiervoor zowel in eigen ontwikkelingen als in overnames. De recente golf van overnames door Oracle, zowel in toepassingen (Peoplesoft, Siebel...) als technologie (Hyperion,...) is zeker nog niet aan zijn einde. De reorganisatie van Oracle, naar model van GE, met verschillende sectorgerichte minibedrijfjes (o.a. retail, banking, telecom, utilities) die door de database en middlewaretechnologieën worden ondersteund, moet precies het verwerken van die verschillende overnames makkelijker verteerbaar maken. Bovendien beschikken die afdelingen over sectorspecifieke expertise die Oracle's toepassingen een meerwaarde bovenop erp moet geven.

Oracle zal verder onder meer een beroep doen op zijn eigen middlewaretechnologie om de verschillende producten met elkaar te integreren, terwijl het toch ook zal doorgaan met de ontwikkeling van de huidige producten - "we zijn een groot bedrijf, we kunnen het aan om beide tegelijk te doen." Ook het herschrijven van toepassingen naar een meer soa-gerichte aanpak, zal doorgaan.

Daarnaast was hij ook wel erg duidelijk over waar hij Oracle niet ziet gaan: de markt van de heel kleine bedrijven en individuele consumenten. Toch schrijft Ellison die markt niet volledig af, want hij heeft nog voor Salesforce.com een bedrijf opgericht - NetSuite - dat zich toelegt op softwareservices voor kleine bedrijven.

Ondertussen blijft hij uitdrukkelijk gemotiveerd om door te gaan: "I really enjoy competing! Finding limits, isn't that what it's all about in life?" Limieten die hij ook zoekt in de sport, zoals de America's Cup - zowat de super-Formule 1 in de zeilwereld. Die gaat dit jaar door in het Spaanse Valencia en het BMW-Oracle racingteam wordt bij de grote kanshebbers gerekend... als het er eerst in slaagt de andere uitdagers te verslaan.

Bron: http://www.channelweb.nl

Geen opmerkingen: